Találjuk meg a kiutat a környezeti válságból!

ÖkoOázis

ÖkoOázis

ÖkoOázis

Találjuk meg a kiutat a környezeti válságból!

2020. február 01. - Németh András
Alulírott magánszemélyek megalkottunk egy víziót, amely segíthet nekünk az egyre mélyülő globális, lokális, és sokszor egyéni válságból való kiútkeresésben. Egy vízió, amely segít, hogy megtegyük az első lépést, és megértsük, a sok apró, de helyes irányban megtett lépés szükségességét.
Az elmúlt évtizedek során nem szenteltünk kellő figyelmet arra, hogy megértsük, fajunk jólétének megmaradása csak akkor lehetséges, hogyha a véges környezetben nem végtelen és felelőtlen mértékű fogyasztás árán, hanem a közös érdekek mentén fejlődve haladunk. Közös érdekünk, hogy a bolygó, ahol élünk élhető maradjon számunkra és gyermekeink számára. Ehhez a közös célhoz csak úgy érhetünk el, ha nem csak a saját fajunkat, hanem a velünk élő, ránk bízott fajok sokaságát is megőrizzük, és nekik is biztosítjuk az alapvető életfeltételeket. Nem pusztán erkölcsi kötelességünk megőrizni a madárcsicsergést, az erdők hűvösét, vagy épp a méhek táncát, hanem alapvető létszükséglet is.
A természetet kutató, védő szakemberek évtizedek óta kongatják a vészharangokat, de sajnos nagyon sokáig süket fülekre találtak. Viszont 2020-ra azt érezzük, valami megváltozott.
Néhány éve még elképzelhetetlen volt, ami mára valóság. A Világ Gazdásági Fórumon a világ vezetői szakmai jelentések formájában kézbe kapják a társadalmunkat aktuálisan fenyegető legnagyobb veszélyforrásokat, és ezen veszélyek közül az elsők közt ott szerepelnek a fent említettek. Persze nem az az öröm, hogy ide jutottunk, de már itt vagyunk, visszafelé csak azért nézzünk, hogy tanuljunk a hibáinkból és jövőt tényleg jól építsük fel.
Ugyanezen a fórumon Zöld Hősnők és Zöld Hősök részvételével bontanak szárnyat mozgalmak, az „Egy Billió Fa” jelszava itthon is ismerősen cseng, hiszen nem előzmény nélküli a fejlődés, hazánkban is egyre nagyobb társadalmi réteg érezte meg az elmúlt hónapokban: tenni szükséges!
Most mi is hasonlóra vállalkozunk, víziónk teljes mértékben politikamentes, a csatlakozás nem igényel semmiféle előképzettséget és nem jár elköteleződéssel. Mi csupán egy lehetőséget adunk arra, hogy bárki tehessen saját és gyermekei jövőjéért, úgy hogy közben figyelmet szentel a közérdekre is. Ezentúl pedig segítse a természet egyensúlyának visszaállítását, megvédve olyan fajokat, akik önerőből erre már nem képesek.

MIT kínálunk?

  • Egy emberi léptékű, egyszerű és nagyszerű megoldást kínálunk korunk legmeghatározóbb komplex problémakörére (klíma-, ökológiai válság, egyéni mentális kilátástalanság...).

 

KINEK?

  • Minden felelősségteljes/felelősséget vállalni akaró/hajlandó embernek (a tettre kész, mozgósítható embereknek konkrét feladatot adunk, de a mozgalmat otthonról is lehet majd támogatni)

 

HOGYAN?

  • Mindenki számára elérhető ökológiai mini oázisok telepítésével, gondozásával. (Aki akarja megcsinálja, aki akarja pénzzel/bármi használhatóval támogatja: kerítésalapanyag, terület, facsemete, kommunikációs felület stb.).
Konkrét célunk, hogy az ember által a természettől eluralt, és a saját (sokszor rövidtávú) érdekeink szolgálatába állított területeken létesítsünk olyan kisléptékű élőhelyfoltokat, amely menedékül szolgálhat azoknak a fajoknak, amelyek ökológiai szolgáltatások nyújtásával viszonozzák a nekik adott segítséget. Célunk a figyelemfelhívás a természeti értékek eltűnésére és a természet megóvásának szükségességére. Szeretnénk, ha az ÖkoOázisaink olyan gondolat és cselekvéssorokat inspirálnának, amellyel elérhetőbbé válik a megoldás: az ember és természet közötti harmonikusabb együttélés. Ugyanis valljuk, ez a kulcs a fentebb vázolt problémakörre.
ÖkoOázisaink sematikus terve:
egy választhatóan 6x6 vagy 12x12 méteres, ökológiai értelemben leromlott területen (szántóföld, építményrom, hulladék lerakat felszámolásával keletkező tájseb stb.), az adott tájban őshonosnak tekinthető fa és cserjefajok ültetésével, és a terület vadkizáró kerítéssel történő elkerítésével létrehozunk apró élőhelyfoltokat. A megjelenő vadvirágok (akár belevetéssel ezek is megsegíthetők), majd a cseperedő bokrok, cserjék és fák élőhelyet biztosítanak számtalan állatfajnak. Búvóhely, élőhely, szaporodóhely. Az ÖkoOázis részét képezi minimálisan két ökológiai védelmi eszköz. A vadvédelmi kerítés egyik sarokoszlopára megfelelő magasságban felhelyezett költőláda, amely vércse vagy fülesbagoly megtelepedését teszi lehetővé. Minden egyes élőhelyen létesítünk egy rovarhotelt a beporzást végző vadméhfajok részére. A beporzók által nyújtott ökológiai szolgáltatásokat talán nem kell bemutatni, a ragadozó madarak a mezőgazdasági területen sok esetben túlzott mértékben felszaporodó kisemlősök állományának kordában tartásával segítik a gazdálkodót. Ezen felül az adott helyszín adottságaihoz igazítva további védelmi eszközök is kialakításra kerülhetnek (poszméhbölcső, süntanya, gyíkvár, további madárvédelmi berendezések, itató).
Elképzelésünk fontos részét képezi, a létrehozott élőhelyek folyamatos monitoringja, az esetleges karbantartási ápolási feladatok, valamint az adott élőhelyen megjelenő fajok adatbázisba gyűjtése is. Ehhez mind a lakossági amatőr megfigyelők, mind fiatal kutatók bevonását tervezzük a projektbe. Amennyiben lehetőségeink engedni fogják, nyilvános, könnyen elérhető weboldalt létesítünk, ahol mindenki nyomon követheti az adott élőhely fejlődését, a fajok megjelenését. Az ÖkoOázis nevet nem kívánjuk levédeni, hisz hitünk szerint a természet mindenki számára egyenlő módon elérhető kell hogy legyen, így az alapkövetelményeinknek megfelelő élőhelyek bekerülhetnek az adatbázisunkba. Amennyiben bárki saját maga magánemberként vagy szervezetként létesítene ilyen élőhelyeket, keressen minket és segítünk!
Hiszen a segítség fontos, erre nekünk is szükségünk van. Az alább részletezett módon:
  • Terület felajánlás: magángazdálkodók, de akár önkormányzatok, állami vagy épp vállalati szereplők tulajdonában/kezelésében lévő területek felajánlása, amelyen el lehet helyezni a fent leírt kerítéssel körbevett 36 vagy 144 négyzetméteres oázist, fontos, hogy a terület oázis jellegét a későbbi kutatások számára biztosítani szeretnénk, szóval olyan felajánlásokat várunk, ahol az ember által túlhasznált terület mintegy ökosivatagként körbeveszi az oázisunkat.
  • Anyagi vagy anyagfelajánlás: értelemszerűen a beépítendő anyagokat alapvetően mi is pénzért tudjuk beszerezni (Tervezzük kidolgozni az elültetett cserje és faegyedek örökbefogadásának módszertanát, de ehhez szükségünk van az első lépések megtételére.) De amennyiben valakinek vadhálója, fa kerítésoszlopai, deszkaanyaga van, amit át tud részünkre adni akkor ezeket is szívesen fogadjuk. Ugyanígy az őshonos fa- és cserjefajok előnevelt csemetéit (a felajánlás lehet több formátumú: lehet, hogy valaki akár a saját területén kialakítandó élőhely anyagköltségét támogatja meg, más mondhatja, hogy mondjuk a saját településén, működési területén belül kell létesíteni az élőhelyet, de el tudunk fogadni általános célú, kikötés nélküli felajánlását is)
  • Saját szellemi és fizikai munka felajánlása: szükségünk van olyan emberekre, akik fel tudják ajánlani saját magukat önkéntes munkavégzésre, akár a telepítésnél, akár mint a létesített élőhely későbbi felügyelője. Szükségünk van ezen túl olyan szakemberekre, akik tudnak segíteni például a webfejlesztésben, a gazdasági, jogi kérdésekben, a szállításban, a markentinganyagok tervezésében, elkészítésében, sőt akár abban, hogy az esetlegesen felmerülő feladatokat koordinálják, az adatokat rögzítik, segítik a médiamegjelenéseink sikeresebbé tételét, segítenek nekünk a szervezetekkel való kapcsolatok kiépítésében.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, a látszólag hasonló kezdeményezések nem kioltják, hanem kiegészítik egymást, ahogy a természetben is történik. Elég belegondolni például a méhek esetébe. Az ember egy fajt háziasított és nagyon sokszor elfelejtjük, hogy a beporzást nem ez az egy faj végzi, hanem több száz vadon élő fajjal közösen dolgoznak. A biodiverzitás megvédésében szerintünk szükséges ugyanez a diverzitás. A mi módszerünk mindössze egy a sok támogatandó kezdeményezésből. Az igazi erőt az adja, amikor sok egymástól független, viszont egymással kapcsolatot tartó kisközösség a közös cél érdekében dolgozik.
Reméljük a fent vázolt víziónk sokak tetszését elnyeri, amennyiben érdeklik a részletek, csatlakozzon hozzánk, akár csak, mint az elképzelésünk elvi támogatója, ehhez elég aláírnia ezt a petíciót (számunkra nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni ez a probléma és a rá adott megoldásunk sokak szerint támogatandó).
 
Vagy lépjen be a facebook csoportunkba amit az élmény és tudásmegosztás színterének szánunk.
 
Vagy iratkozzon fel a levelezőlistánkra itt terveink szerint azok is értesülnek a fontos akcióinkról akik nem tagjai a közösségi médiának:

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

 
Amennyiben nemcsak, mint magánszemély, hanem mint szervezet szeretne minket támogatásáról biztosítani kérem keressen minket az okooazis@gmail.com elektronikus postafiókcímen. Szintén tegye ezt, ha még bármilyen kérdése maradt.


A kezdeményezést életre hívó magánszemélyek:
Bíró Imola
Fási Tibor
Gógán Andrea
Kádár András
Maros Rudolf
Németh András
Pásztor Kata
Schneider Zoltán
Varga Tímea
Vincze Tibor
Zsembery Zita
Magánszemélyek, akik támogatnak minket. 

A kezdeményezést elvi támogatásukról biztosító szervezetek:

10 millió Fa Alapítvány
Erdőmentők Alapítvány

Galgamenti Wado-ryu Karate Egyesület
Jane Goodall Intézet
JÖN Alapítvány
Plant for the Planet
Tápió Természetvédelmi Egyesület
"VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
Zöldövezet Társulás

A bejegyzés trackback címe:

https://okooazis.blog.hu/api/trackback/id/tr9915449526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása